Харчові отруєння рибою та їх профілактика


11.06.2019

Харчові отруєння рибою та їх профілактика

Риби можуть служити джерелом зараження людей і тварин різними хворобами, тому що є переносниками небезпечних бактерій і вірусів, а також проміжними господарями гельмінтів. Вони здатні зберігатися в рибі тривалий час у стані вірулентності. Риби при цьому не хворіють, але є носіями мікробу. В звичайних умовах загроза зараження людини незначна у зв’язку з тим, що при кулінарній обробці кишечник і внутрішні органи риби видаляються, а м’ясо прожарюється або переварюється. Однак, в окремих випадках кулінарної обробки може виявитися недостатньо. Так, при вживанні в їжу страв, приготованих з сирої риби, не виключена можливість виникнення важких токсикозів і гельмінтозів у людей і тварин. Розглянемо причини виникнення найбільш ймовірних захворювань.

Ботулізм – токсикоінфекційне захворювання, яке характеризується ураженням нервової системи, в основному довгастого і спинного мозку, що протікає переважно з офтальмоплегічним і бульбарним синдромами. Збудник захворювання – бактерія клострідіум ботулінум – мешканець ґрунтів. З паводковими водами вона потрапляє у водойму, а потім в організм риби через кишечник і пошкоджені шкірні покриви. Ботулізмом найчастіше людина заражається влітку – при вживанні в'яленої або копченої риби. Характерною рисою ботулізму, за якою його легко відрізнити від інших інфекцій, є порушення зору – починається параліч м'язів зображення, спостерігається двоїння в очах, з'являється косоокість. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі. Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків – введення ботулінічного антитоксину.

Юксовська хвороба. Збудник хвороби остаточно не встановлено, проте відмічено, що у всіх випадках вона виникла після вживання в їжу людиною в основному хижих видів риб (минь, щука, судак, окунь). Навіть ретельна термічна обробка (варіння, прожарювання) рибних продуктів не знищує їх токсичності. Яким чином отрута потрапляє в рибу, також достовірно не встановлено. Припускають, що при ковтанні рибою насіння і спор різних рослин, в ній відбувається накопичення токсинів рослинного походження, при цьому самі риби не хворіють. Зараження людей і тварин, зазвичай, відбувається при поїданні великої кількості токсичних рибних продуктів, особливо печінки та ікри. У хворого з’являються раптові болі у м’язах, в результаті чого він втрачає здатність рухатися. Напад триває кілька годин, а іноді добу. Хвороба може закінчитися смертю.

Опісторхоз – один з найбільш важких гельмінтозів, переданих людині з рибою. Тіло паразита має подовжено-овальну форму з двома присосками і довжину 8-13 мм. Риба, заражена личинками опісторхозу, потрапляючи в організм остаточного хазяїна, перетравлюється, а личинки під дією шлункового соку і жовчі звільняються від оболонок капсули, виходять в кишечник та проникають у печінку, жовчний міхур або підшлункову залозу. Через місяць вони стають статевозрілими. Цикл розвитку паразита триває 4-5 місяців. При масовому зараженні у людини спостерігаються закупорювання жовчних проток, цироз печінки. Основний спосіб боротьби – особиста профілактика, яка полягає у відмові від вживання в їжу сирої, свіжомороженої, слабосолоної риби з сімейства коропових.

Дифілоботріоз – одне з найбільш небезпечних захворювань людини. Збудник захворювання – стьожковець широкий. Статевозрілий гельмінт, паразитуючи в кишечнику людини, досягає довжини 2-10 метрів. Розвиток гельмінта проходить за участі двох проміжних господарів. Яйце стьожківця широкого з фекаліями людини потрапляє у воду, де з нього виходить личинка – корацидій, яка деякий час вільно плаває у воді. Корацидій заковтують рачки (циклопи, діаптомуси) – перші проміжні господарі. Корацидій зростає і через 2-3 тижні розвивається в личинку другої стадії — процеркоїд. Другим проміжним господарем є хижі види риб. При ковтанні ними інвазійного рачка процеркоїд пробурює стінку кишечника і проникає в м'язи або внутрішні органи (печінка, яєчники тощо). В рибі процеркоїд перетворюється на плероцеркоїда червоподібної форми, довжиною 1-6 см. При поїданні великими хижими рибами малих, заражених плероцеркоїдами, останні залишаються в м'язах нового хазяїна. У зв'язку з цим найінтенсивніше інвазовані плероцеркоїдами великі хижі риби (щука, окунь тощо). Плероцеркоїди в тілі риби розвиваються до інвазійної стадії протягом 2,5—3 місяців. При вживанні людиною сирої, недостатньо просмаженої або слабосолоної риби та її ікри плероцеркоїди прикріплюються до слизової оболонки тонкої кишки цього остаточного хазяїна і протягом двох місяців розвиваються до статевозрілої стадії. На людину паразит має механічний і токсичний вплив, особливо на нервову і кровоносну системи, сприяє виникненню в організмі хворого дефіциту вітаміну вітаміну B12 і фолієвої кислоти. В окремих хворих розвивається анемія, яка може викликати смерть. Для профілактики дифілоботріозу необхідно запобігати попаданню у водойми яєць гельмінта. Для цього рекомендується здійснювати обов’язкове знешкодження побутових стічних вод.

З метою попередження харчових отруєнь, Держрибагентство рекомендує купувати рибу та інші водні біоресурси лише у відведених для їх продажу місцях (спеціалізованих магазинах, санкціонованих ринках, де створені відповідні температурні умови для зберігання харчових продуктів, що швидко псуються) і вимагати при цьому у продавця документи, які засвідчують якість та безпеку продукції – посвідчення про якість, ветеринарне свідоцтво, сертифікат відповідності тощо.

Довідкова інформація:

Для того, щоб обрати якісну та свіжу рибу, насамперед, треба звернути увагу на очі – вони повинні бути прозорі та опуклі, зябра – яскраво-рожевого або яскраво-червоного кольору, луска – вологою. Риба має бути неушкодженою та мати природній блиск. Крім того, її запах повинен бути приємним та не різким. Якщо ж у риби каламутні очі, сухий хвіст, зябра темно-червоного кольору та відчувається неприємний запах, то таку рибу вживати не слід.



Читайте також:

  Результати проведеного рейду на Білоцерківщині та Фастівщині, - Київський рибоохоронний патруль
Результати проведеного рейду на Білоцерківщині та Фастівщині, - Київський рибоохоронний патруль Протягом 25 - 26 червня 2019 року при проведенні рейду Київським рибоохоронним патрулем за підтримки громадських інспекторів рибоохорони, керівників сільських і селищних рад, Нацполіції та за допомогою «дрона» виявлено десять порушень правил ... >>>

  Київський рибоохоронний патруль викрив недобросовісного користувача водних біоресурсів
Київський рибоохоронний патруль викрив недобросовісного користувача водних біоресурсів 27 червня 2019 року під час рейду Київський рибоохоронний патруль виявив два порушення правил промислового рибальства користувачем.  Так, при проведенні промислового лову ланковий рибалка одного з ФОП викинув за борт човна частину ... >>>

  З початку року Київський рибоохоронний патруль знищив понад шість кілометрів сіток
З початку року Київський рибоохоронний патруль знищив понад шість кілометрів сіток 27 червня 2019 року Київський рибоохоронний патруль провів захід з утилізації заборонених знарядь лову за постановами судів. Так, за допомогою сокири було порубано 93 од. знарядь лову. А саме: 39 од. сіток, загальною довжиною 1 ... >>>

  Привітання зі Всесвітнім Днем рибальства
Привітання зі Всесвітнім Днем рибальства Шановні рибалки!  Вітаю вас зі Всесвітнім днем рибальства! Вже 34 роки поспіль людство святкує цей день, завдяки рішенню Міжнародної конференції з регулювання і розвитку рибальства, що відбулася у Римі. Адже риболовля – одне з ... >>>

  Характеристика стану якості води в розрізі водосховищ та притоків Дніпра у червні 2019 року
Характеристика стану якості води в розрізі водосховищ та притоків Дніпра у червні 2019 року 21 та 24 червня 2019 року Київський рибоохоронний патруль спільно з представниками Міжрегіонального офісу захисних масивів дніпровських водосховищ здійснили відбір проб води. Метою стало проведення вимірювань показників її якості. В ході ... >>>

  На водосховищі Великий Супій викрито порушника, який наніс майже 25 тис. грн збитків, - Київський рибоохоронний патруль
На водосховищі Великий Супій викрито порушника, який наніс майже 25 тис. грн збитків, - Київський рибоохоронний патруль 23 червня 2019 року під час проведення рейду Київський рибохоронний патруль виявив грубе порушення правил рибальства. Громадянин проводив вилов водних біоресурсів з гумового човна за допомогою 6 од. сіток. При перевірці було виявлено ... >>>

  Київський рибоохоронний патруль провів робочу зустріч з Інститутом гідробіології щодо проблеми водяного горіха
Київський рибоохоронний патруль провів робочу зустріч з Інститутом гідробіології щодо проблеми водяного горіха Ні для кого вже не новина про згубний вплив водяного горіху на стан гідробіонтів, зокрема, у водоймах Київського та Канівського водосховищ, яким заростають величезні площі акваторії. Вони вкривають поверхню суцільним зеленим килимом, під ... >>>

  Держрибагентство та Держводагентство обговорили заходи для попередження задухи водних біоресурсів
Держрибагентство та Держводагентство обговорили заходи для попередження задухи водних біоресурсів 19 червня 2019 року перший заступник Голови Держводагентства Михайло Хорєв спільно з Головою Держрибагентства Ярославом Бєловим та начальником Київського рибоохоронного патруля Володимиром Мухіним обговорили та визначилися із подальшими ... >>>

  За десять днів задокументовано 53 порушення, з яких три - кримінальні, - Київський рибоохоронний патруль
За десять днів задокументовано 53 порушення, з яких три - кримінальні, - Київський рибоохоронний патруль У період з 7 по 17 червня 2019 року Київський рибоохоронний патруль спільно з правоохоронними органами та громадськими інспекторами рибоохорони задокументував 53 правопорушення природоохоронного законодавства. Так, було складено 14 протоколів ... >>>

  Через неймовірну спеку водойми Київщини можуть перетворитися на великий «казан рибної юшки»
Через неймовірну спеку водойми Київщини можуть перетворитися на великий «казан рибної юшки» Останнім часом спостерігаються кліматичні зміни, які призводять до підвищення температури води. Відомо, що температура є одним із лімітуючих абіотичних чинників водного середовища. Її зміна впливає не лише на швидкість протікання хімічних ... >>>

  Київський рибоохоронний патруль провів захід зі зняття штучних нерестовищ
Київський рибоохоронний патруль провів захід зі зняття штучних нерестовищ 14 червня 2019 року у затоці «Сосни», поблизу гирла р. Десна Вишгородського району відбулося вилучення з водойми 400 од. нерестових гнізд. В акції взяли участь іхтіологи та інспекторами Київського рибоохоронного патруля спільно з ГО «Чистий ... >>>

  На гирлі р. Тетерів затримано порушників, які незаконно добули майже 200 кг риби, - Київський рибоохоронний патруль
На гирлі р. Тетерів затримано порушників, які незаконно добули майже 200 кг риби, - Київський рибоохоронний патруль 13 червня під час проведення рейду Київський рибохоронний патруль спільно з громадським інспектором рибоохорони викрили грубе порушення правил рибальства. Двоє громадян проводили вилов водних біоресурсів з моторного човна за допомогою 20 ... >>>


Документы: 1-12, 13-24, 25-36, 37-48, 49-60, 61-72, 73-84, 85-96, 97-108, 109-120, 121-132, 133-144, 145-156, 157-168, 169-180, 181-192, 193-204, 205-216, 217-228, 229-240, 241-252, 253-264, 265-276, 277-288, 289-300, 301-312, 313-324, 325-336, 337-348, 349-360, 361-372, 373-384, 385-396, 397-408, 409-420, 421-432, 433-444, 445-456, 457-468, 469-480, 481-492, 493-504, 505-516, 517-528.

Державного агентства рибного господарства у м. Києві та Київській області

Адреса: 04053, м.Київ, вул.Тургенєвська, 82а

тел.:+38 (044) 489-60-25, тел/факс:+38 (044) 489-60-27

E-mail: kiev_fish_patrol@ukr.net

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше

ДАРГ У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ

        f y t